mapa lorawan plzen

V Plzni a okolí vznikla síť pro internet věcí (Internet of Things, IoT) na bázi technologie LoRa.  

Kdo využije plzeňskou IoT síť?

IoT síť využije každý, kdo potřebuje k internetu připojit různé senzory a zařízení rozptýlené ve městě nebo okolní krajině. Může se jednat například o různé senzory, dálkové měření a dohled nebo zcela nové aplikace. Nejčastějšími současnými uživateli IoT jsou průmyslové a zemědělské firmy, které potřebují sledovat různé technologie nebo senzory v rozlehlých areálech a sbírat data pro vyhodnocení různých událostí nebo optimalizaci své činnosti – například údržby zařízení. Komunikace může být navíc i obousměrná, takže pomocí IoT sítě lze pomocí povelů ovládat různá zařízení.

schema_lora

 

Výhodou sítě IoT oproti připojení přes WiFi nebo 3G modem je řádově nižší cena zařízení (až stokoruny místo tisíců a desetitisíců Kč), nízké paušální poplatky a provoz na baterie až několik let.

Od konce srpna je v Plzni k dispozici kvalitní pokrytí IoT sítí na bázi LoRa. Nejedná se však jen o „rozsvícení“ IoT sítě nad Plzní. Partnerství firem RVTech a Whitesoft (a budoucích dalších partnerů) dává k dispozici ucelený systém. Od požadavku zákazníka („potřebuji sledovat to a to“), přes návrh senzorů, připojení k IoT síti, zabezpečený sběr a přenos dat, zpracování dat (analýza) až po jejich vizualizaci, notifikace nebo integrace do stávajících IT systémů.  

Budovaná síť funguje na technologii LoRaWAN, která je jedním z hlavních technických standardů v IoT. Oproti velkým hráčům s celorepublikovým pokrytím sítě SIGFOX nebo LoRa nabídne plzeňská LoraWAN síť výrazně kvalitnější pokrytí signálem. V současné době je signálem z pěti vysílačů pokrytá asi třetina Plzně, v následujících týdnech bude pokrytí rozšířena na více než deset vysílačů, které pokryjí celou Plzeň. Následně bude pokryto okolí Plzně a Rokycansko. Partnerem a spoluiniciátorem vybudování této nové sítě je spolek PlzenecNET.

mapa lorawan plzen

Společnosti RVTech a Whitesoft nyní hledají první zájemce z řad uživatelů nebo partnerů, kteří by měli zájem o využívání a rozšiřování IoT sítě na Plzeňsku. Pro zájemce firmy pořádají dne 23. září 2016 společný seminář, který proběhne na Západočeské univerzitě v Plzni. Více informací o semináři viz přiložená pozvánka.

 

Kontakty

Ing. Radek Vozák, jednatel RVTECH, 702 123 170, vozak@rvtech.cz

Ing. Jan Valdman, ředitel pobočky Whitesoft Plzeň, 603 590 152, jan.valdman@whitesoft.eu

Ing. et Ing. Petr Kašpar, Ph.D., předseda PlzenecNET, 775 785 001, kaspar@plzenec.net

Napsat komentář

*
*

Požadovaná pole jsou označena *